Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Miodowy kurczak po koreańsku

zastawa z kurczakiem po koreańsku, screen z YouTube

Wprowadź nieco innowacyjnych rozwiązań do swojej kuchni i zaserwuj na obiad aromatycznego kurczaka po koreańsku. Pyszne mięso ze świeżą dymką i prażonym sezamem wprawi w zachwyt dosłownie każdego.

Składniki

  • Filety z piersi kurczaka (400 g)
  • Ryż jaśminowy (60 g)
  • Szczypior cebuli (1 pęczek)
  • Mąka ziemniaczana (1 łyżka)
  • Olej słonecznikowy (1 łyżka)
  • Miód (3 łyżki)
  • Ocet ryżowy (1 lyżka)
  • Sos sojowy (3 łyżki)
  • Sos sriracha (1 łyżeczka)
  • Sezam biały (2 łyżki)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Imbir świeży (1 łyżeczka)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

Przed przystąpieniem do realizacji przepisu na kurczaka po koreańsku, gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dopiero w drugiej kolejności zabieramy się za przygotowanie mięsa, co robimy poprzez pokrojenie kurczaka w średniej wielkości kostkę. Mięso obtaczamy w mące ziemniaczanej i soli. Tak przygotowane mięso przekładamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy do momentu uzyskania złocistego koloru.

Następnie przygotowujemy sos, a więc ścieramy na drobnych oczkach tarki imbir, a czosnek siekamy. W osobnej miseczce mieszamy miód, ocet ryżowy, sos sojowy i sos sriracha. Do tej mieszanki dodajemy czosnek i imbir, a całość ponownie mieszamy.

Teraz przelewamy sos do usmażonego kurczaka. zmniejszamy ogień pod patelnią i podgrzewamy pyszne danie przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając składniki.

Na koniec prażymy sezam na suchej patelni, a szczypior kroimy w większe kawałki. Szczypior dodajemy do sosu i mieszamy. Kurczaka po koreańsku przekładamy na talerze, po czym przyozdabiamy odrobiną prażonego sezamu.

Powiązane posty