Znakomity przepis wprost ze słonecznej Hiszpanii. Przygotuj deser, który swoim smakiem zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Składniki:
- Masło – 25 g
- Mleko – 1 litr
- Ryż krótkoziarnisty (np. hiszpański) – 100 g
- Sól – mała szczypta
- Laska cynamonu – 1 sztuka
- Cukier – 30 g
- Do podania: mielony cynamon
Przygotowanie
Rozpuszczamy masło w garnku. Dolewamy mleko, a następnie dodajemy sól, ryż i laskę cynamonu. Całość musimy zagotować, a następnie zmniejszyć ogień. Na małym ogniu gotujemy danie bez przykrycia przez ok. 40 minut. Pamiętamy przy tym, żeby zawartość garnka często mieszać drewnianą łyżką.
Pod koniec gotowania dodajemy cukier, który musi się całkowicie rozpuścić. Deser przekładamy do misek i posypujemy mielonym cynamonem.