Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Knedle ze śliwkami 

knedle na talerzu

Knedle są daniem bardzo popularnym i występuje w najróżniejszych wariantach. Szczególnie jednak smaczne są te, które przewidują wykorzystanie śliwek. Owoce te nadają całej potrawie wyjątkowego smaku, a więc jest to po prostu, jak to mówi wielu z nas, prawdziwe “niebo w gębie”. Danie jest smaczne i bardzo sycące. 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków 
  • 20 dekagramów małych dojrzałych śliwek węgierek 
  • 10 dekagramów mąki 
  • 3 łyżki masła 
  • 3 żółtka 
  • sól 
  • 100 g cukru 
  • 100 g bułki tartej 
  • 15 g cynamonu 

Sposób przygotowania: 

Ziemniaki należy ugotować w mundurkach. Następnie obieramy je i przeciskamy przez praskę. 

Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Teraz należy je posypać cukrem i cynamonem. Zostawiamy je tak na 20 minut. W tym czasie będą się marynować w przyprawach. 

Ciepłe ziemniaki powinny być wymieszane razem z żółtkami, mąką masłem i solą. następnie zagniatamy ciasto i lepimy wałek. Kroimy go na 20 plastrów. Najlepiej robić to na stolnicy posypanej mąką. 

Teraz owoce odciskamy na sitku i dodajemy trochę bułki tartej. Dzięki temu będą bardziej zwięzłe, a to będzie ułatwiać formułowanie knedli. Następnie każdy plaster ciasta spłaszczamy dłonią. Natomiast na wierzchu kładziemy owoc. Sklejamy i formujemy okrągłe knedle. 

Do osolonej gotującej się wody wrzucamy kluski, ale porcjami. Będziemy je gotować do momentu, aż będą wypływać na powierzchnię. 

Na patelni rozgrzewamy masło i posypujemy cukrem oraz tartą bułką. Gdy knedle będą odsączone, obtaczamy je w tej mieszaninie i natychmiast podajemy na talerze. 

Powiązane posty