Jeżeli uwielbiacie przekąsić co jakiś czas coś smacznego, popijając poobiednią kawę lub herbatę, a jednocześnie unikacie produktów wytworzonych ze składników sztucznych, to ten przepis może wam się przydać. Takie ciasteczka są wspaniale chrupiące i bardzo łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
- 200 g płatków owsianych: górskich lub błyskawicznych (w wersji bezglutenowej: dowolnych płatków bezglutenowych)
- 200 g zimnego masła
- 100 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 60 g mąki ryżowej i 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)
- 70 g zmielonych migdałów (blanszowanych lub ze skórką)
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wsypujemy do miski. Ląduje tam również mąka, cukier puder i zmielone migdały. Dodajemy także pokrojone na nieduże kawałki zimne masło i jajko. Wszystkie składniki zagniatamy ręką lub robotem kuchennym do momentu, aż się połączą. Zwracajmy uwagę, aby nie pozostały żadne kawałki masła.
Następnie miskę przykrywamy i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Będziemy odrywać kawałki ciasta, a następnie formować kulki. Powinny mieć średnicę mniej więcej 3,5 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ale w odstępach. Potem rozpłaszczamy kulki, a brzegi zaokrąglamy palcami.
Pieczenie będzie trwało około 15 minut. Pieczemy w 180°C do momentu, aż brzegi się zarumienią. Następnie ciastka pozostawiamy na blaszce do momentu ostygnięcia.
Ciastka bardzo dobrze znoszą temperaturę pokojową i w takiej najlepiej je przechowywać. Najpraktyczniej umieścić je w szczelnej puszce. Wytrzymają minimum jeden tydzień.