Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Quesadilla śniadaniowa 

Quesadilla śniadaniowa 

Quesadilla to potrawa jedna z bardziej rozpoznawalnych, jeżeli chodzi o kuchnię meksykańską. Jeżeli ktoś odwiedzał ten kraj, to doskonale wie, że sprzedawana jest w miejskich barach, a także food truckach i przygotowywana na wiele rozmaitych sposobów. Może to być jednak także bardzo pożywne śniadanie, jeżeli tylko będziemy się trzymać poniższego przepisu. 

Składniki: 

Quesadilla:

  • Tortilla Razowa – 1 Szt. 
  • Jajko – 1 Szt. 
  • Masło – 0,5 Łyżeczki 
  • Ser Cheddar – 20 G 
  • Szczypiorek – 1 Łyżeczka 
  • Rukola – 1 Garść 

Salsa fresca: 

  • Pomidor Czerwony – 1 Szt. 
  • Sok Z Cytryny – 1 Łyżka 
  • Cebula Czerwona – 0,25 Szt. 
  • Papryczka Jalapeno – 0,25 Szt. 
  • Kolendra Świeża – 1 Łyżka 
  • Sól – 1 Szczypta 

Sposób przygotowania: 

Podstawową kwestią jest odpowiednie pokrojenie warzyw. Tak więc czerwoną cebulę, pomidora i jalapeno musimy pokroić w bardzo drobną kostkę. Składniki niezbędne do przygotowania salsy przekładamy do miski. Musimy je dokładnie wymieszać. Potem lądują w lodówce na około 30 minut. Salsa musi się schłodzić. 

W kolejnym etapie roztapiamy na patelni masło, a potem rozbijamy jajko. Mieszamy, aż się zetnie, tak jak przygotowuje się jajecznicę. Na chwilę przed zdjęciem z ognia doprawiamy pieprzem i solą. Ponownie mieszamy. 

Teraz ser cheddar musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek należy drobno posiekać. Na połowie tortilli rozkładamy ser i na górę sypiemy szczypiorek. Wykładamy też jajecznicę i dodajemy garść rukoli. 

Tortille składamy na pół w taki sposób, aby sucha część całkowicie przykryła pozostałe składniki. 

Quesadillę  będziemy smażyć na suchej patelni przez około 5 minut. Przekładamy na drugą stronę i ponownie smażymy do momentu, aż nabierze koloru złoto-brązowego. 

Tak przygotowane danie musimy pociąć na mniejsze trójkąty. Potrawę podajemy gorącą razem z wcześniej przygotowaną salsą fresca.

Powiązane posty