Quesadilla to potrawa jedna z bardziej rozpoznawalnych, jeżeli chodzi o kuchnię meksykańską. Jeżeli ktoś odwiedzał ten kraj, to doskonale wie, że sprzedawana jest w miejskich barach, a także food truckach i przygotowywana na wiele rozmaitych sposobów. Może to być jednak także bardzo pożywne śniadanie, jeżeli tylko będziemy się trzymać poniższego przepisu.
Składniki:
Quesadilla:
- Tortilla Razowa – 1 Szt.
- Jajko – 1 Szt.
- Masło – 0,5 Łyżeczki
- Ser Cheddar – 20 G
- Szczypiorek – 1 Łyżeczka
- Rukola – 1 Garść
Salsa fresca:
- Pomidor Czerwony – 1 Szt.
- Sok Z Cytryny – 1 Łyżka
- Cebula Czerwona – 0,25 Szt.
- Papryczka Jalapeno – 0,25 Szt.
- Kolendra Świeża – 1 Łyżka
- Sól – 1 Szczypta
Sposób przygotowania:
Podstawową kwestią jest odpowiednie pokrojenie warzyw. Tak więc czerwoną cebulę, pomidora i jalapeno musimy pokroić w bardzo drobną kostkę. Składniki niezbędne do przygotowania salsy przekładamy do miski. Musimy je dokładnie wymieszać. Potem lądują w lodówce na około 30 minut. Salsa musi się schłodzić.
W kolejnym etapie roztapiamy na patelni masło, a potem rozbijamy jajko. Mieszamy, aż się zetnie, tak jak przygotowuje się jajecznicę. Na chwilę przed zdjęciem z ognia doprawiamy pieprzem i solą. Ponownie mieszamy.
Teraz ser cheddar musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek należy drobno posiekać. Na połowie tortilli rozkładamy ser i na górę sypiemy szczypiorek. Wykładamy też jajecznicę i dodajemy garść rukoli.
Tortille składamy na pół w taki sposób, aby sucha część całkowicie przykryła pozostałe składniki.
Quesadillę będziemy smażyć na suchej patelni przez około 5 minut. Przekładamy na drugą stronę i ponownie smażymy do momentu, aż nabierze koloru złoto-brązowego.
Tak przygotowane danie musimy pociąć na mniejsze trójkąty. Potrawę podajemy gorącą razem z wcześniej przygotowaną salsą fresca.