Ostra przystawka prosto z meksykańskiej kuchni. Zachwyć gości tą wyborną delicją, która powoduje przyjemne uczucie ciepła… i wymaga popicia wodą.
Składniki
- Ugotowany ryż (100 gramów)
- Roślinne mięso mielone (400 gramów)
- Przyprawa pikantna (1 łyżka)
- Kolendra (1 pęczek)
- Ząbek czosnku (2 sztuki)
- Cebula (1 sztuka)
- Papryczka chili (1 sztuka)
- Papryka (3 sztuki)
- Pomidory pelati (200 gramów)
- Passata pomidorowa (200 gramów)
- Puszka czerwonej fasoli (1 sztuka)
- Olej (3 łyżki)
Przygotowanie
Cebulę dzielimy na piórka, a paprykę kroimy w cienkie paski. Teraz siekamy chili, czosnek i kolendrę, a fasolę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki poza fasolą i kolendrą wkładamy na rozgrzany w głębszym garnku olej. Bardzo uważnie pilnujemy, żeby nic się nie przypaliło. Pozwoli to uniknąć nam goryczy w gotowym daniu.
Następnie do warzyw dodajemy fasolę, mielone mięso roślinne i posiekaną kolendrę. Całość doprawiamy pikantną przyprawą, a także szczyptą soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i passatę. Danie dusimy przez ok. 15 minut bez przykrycia na małym ogniu. Często mieszamy, żeby nic nie przywarło do dna garnka. Tak przygotowane chili sin carne podajemy z gotowanym ryżem.