Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chili sin carne

Chili sin carne

Ostra przystawka prosto z meksykańskiej kuchni. Zachwyć gości tą wyborną delicją, która powoduje przyjemne uczucie ciepła… i wymaga popicia wodą.

Składniki

  • Ugotowany ryż (100 gramów)
  • Roślinne mięso mielone (400 gramów)
  • Przyprawa pikantna (1 łyżka)
  • Kolendra (1 pęczek)
  • Ząbek czosnku (2 sztuki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Papryczka chili (1 sztuka)
  • Papryka (3 sztuki)
  • Pomidory pelati (200 gramów)
  • Passata pomidorowa (200 gramów)
  • Puszka czerwonej fasoli (1 sztuka)
  • Olej (3 łyżki)

Przygotowanie

Cebulę dzielimy na piórka, a paprykę kroimy w cienkie paski. Teraz siekamy chili, czosnek i kolendrę, a fasolę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki poza fasolą i kolendrą wkładamy na rozgrzany w głębszym garnku olej. Bardzo uważnie pilnujemy, żeby nic się nie przypaliło. Pozwoli to uniknąć nam goryczy w gotowym daniu.

Następnie do warzyw dodajemy fasolę, mielone mięso roślinne i posiekaną kolendrę. Całość doprawiamy pikantną przyprawą, a także szczyptą soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i passatę. Danie dusimy przez ok. 15 minut bez przykrycia na małym ogniu. Często mieszamy, żeby nic nie przywarło do dna garnka. Tak przygotowane chili sin carne podajemy z gotowanym ryżem.

Powiązane posty