Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kurczak milanese z sosem ranczerskim

Kurczak milanese z sosem ranczerskim

Elegancki przepis – zarówno w smaku, jak i wyglądzie. Doskonała dekoracja stołu. a przy tym gwarantowany zachwyt domowników.

Składniki:

  • Filet z piersi kurczaka – 500 g
  • Sól i pieprz
  • Mąka pszenna – 1 łyżka
  • Jajko – 1
  • Mleko – 3 łyżki
  • Bułka tarta lub panko – 4 łyżki
  • Masło klarowane lub olej do smażenia

Sos ranczerski:

  • Ząbek czosnku – 1
  • Jogurt – 1/2 szklanki
  • Śmietana – 1/2 szklanki
  • Majonez – 2 łyżki
  • Posiekany szczypiorek – 4 łyżki

Sałatka na wierzch:

  • Rukola – 1 szklanka
  • Oliwa extra vergine – 2 łyżeczki
  • Rzodkiewki (lub garść pomidorków koktajlowych) – 4

Przygotowanie

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Filety odkładamy na bok. Przechodzimy do przygotowania sosu ranczerskiego. W tym celu musimy wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek ze wszystkimi pozostałymi składnikami na sos. Następnie rzodkiewki kroimy w cienkie plastry, a rukolę mieszamy z oliwą.

Teraz delikatnie posypujemy mąką kurczaka. Do osobnej miski wbijamy jajko i dolewamy do niego mleko. Roztrzepujemy widelcem. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Filety z kurczaka obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Kładziemy na rozgrzaną patelnię z gorącym masłem klarowanym lub olejem. Smażymy do zarumienienia z obu stron.

Kurczaka przekładamy na talerze, polewamy sosem ranczerskim, dodajemy rukolę i dekorujemy rzodkiewką.

Powiązane posty