Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Nalewka jeżynowa 

Nalewka jeżynowa 

Sezon na jeżyny rozpoczynający się w lipcu to doskonała okazja, aby przygotować smakowitą nalewkę na bazie właśnie tych owoców. Będzie miała wspaniały aromat i smak, a dodatkowo pamiętajmy, że jeżyny są niezwykle bogate w zdrowe składniki. To bogactwo przeciwutleniaczy, ale także witamina c oraz witamina k i minerały działające dobroczynnie na układ krążenia, skórę i kości. 

Składniki: 

  • jeżyny świeże – 450 g 
  • cukier – 250 g 
  • bimber – 500 ml. 

Sposób przygotowania: 

Do przygotowania tej nalewki będziemy potrzebować akcesoriów. Niezbędny jest słoik o pojemności mniej więcej 1 litra. Potrzebne będą także butelki i etykiety, jeżeli mamy akurat taką potrzebę. Przyda się również małe sitko i lejek. 

Najpierw musimy umyć jeżyny i dokładnie osuszyć. 

Owoce wsypujemy do słoja i układamy warstwami. Na każdą warstwę sypiemy cukier, ale równomiernie – tak, aby pokrywał całą powierzchnię. 

Teraz delikatnie wlewamy bimber. Róbmy to umiejętnie, aby nie naruszyć układu owoców i cukru. Bimber musi dokładnie zalać składniki. 

Następnie zamykamy szczelnie naczynie i umieszczamy w zacienionym i chłodnym miejscu. Swój powinien tam pozostać przez co najmniej 3 miesiące. Co kilka dni trzeba jednak nim potrząsnąć delikatnie, dzięki czemu składniki się przemieszczą.

Gdy minie wymagany okres czasu, przecedzamy nalewkę przez sito, dzięki czemu pozbędziemy się resztek owoców. Potem pozostaje już przelać ją do butelek. 

Powiązane posty