Tarta to typ ciasta coraz bardziej popularny w Polsce. W takiej formie doskonale prezentuje się na stole i może to być bardzo ciekawy pomysł na letni deser. W tym przepisie mamy wszystko to, co potrzebne, a więc dużą ilość owoców, a także kruszonkę na wierzchu. Poza tym takie kruche ciasto można przygotować także poza sezonem. Wtedy wykorzystamy po prostu owoce mrożone.
Składniki:
KRUCHE CIASTO:
- 200 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
KRUSZONKA:
- 100 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 50 g zimnego masła
DODATKOWO:
- 350 – 400 g truskawek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (w proszku)
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Potrzebna będzie forma na tartę o średnicy 24 cm. Musimy ją wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy także kawałki zimnego masła. Należy również dodać żółtko i szczyptę soli. Teraz dopiero możemy zagniatać całość tak, aby powstało gładkie i jednolite ciasto.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto, a jego wierzch lekko podsypujemy. Gdy ciasto jest już rozwałkowane, układamy je w formie. Trzeba je także docisnąć do dna i boków, a nadmiar ścinamy. Ciasto trzeba także ponakłuwać widelcem. Teraz owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ląduje w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pieczenie powinno trwać 10 minut.
Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy truskawki kruszonkę. Owoce myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na kawałki. Potem obsypujemy mąką i dokładnie mieszamy.
W kolejnym kroku mąkę na kruszonkę musimy wymieszać z cukrem. Dodajemy masło, po czym rozdrabniamy palcami do momentu, aż powstanie kruszonka.
Truskawki wykładamy na podpieczony spód i obsypujemy kruszonką. Teraz będziemy piec przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Najlepiej będzie smakować z gałką lodów.