Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ozory w sosie chrzanowo-musztardowym 

Ozory w sosie chrzanowo-musztardowym

To propozycja dla osób, które chcą się trochę zagłębić w tradycyjną polską kuchnię. Ozory w sosie chrzanowo-musztardowym przygotowane wg tego przepisu to gwarancja konsystencji delikatnej i bogactwa smaków. Po spróbowaniu takiego dania przekonać się do niego mogą nawet najwięksi sceptycy. 

Składniki: 

  • 500 g ozorów cielęcych lub wołowych 
  • 5 łyżek sosu ścianowego 
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • jedna łyżka musztardy 
  • Sól 
  • Masło 

Sposób przygotowania: 

Ozory umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i sól. Gotujemy do momentu, aż ozory zmiękną, co będzie trwało mniej więcej 3 godziny. 

Gdy minie wymagany czas gotowania, wyjmujemy ozory z wywaru. Następnie obieramy ze skóry i kroimy na plastry. Teraz podsmażamy je na maśle. 

W kolejnym kroku do wywaru dodajemy musztardę i sos chrzanowy. Potem mieszamy z podsmażonymi ozorami i gotowe. 

Powiązane posty