Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kapuśniak z kimchi

Kapuśniak z kimchi

Tradycyjna polska zupa zainspirowana kuchnią orientalną. Znakomity przepis, który sprawdzi się przy każdej okazji.

Składniki

  • Woda – 2 l
  • Piramidka smaku – 2 szt.
  • Ziemniak – 500 g
  • Włoszczyzna – 1 pęczek
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz czarny – 1 szczypta

Kapuśniak

  • Kapusta kiszona – 500 g
  • Boczek wędzony – 300 g
  • Cebula – 1 szt.
  • Ząbek czosnku – 2 szt.
  • Majeranek – 1,5 łyżki
  • Kimchi – 190 g
  • Olej słonecznikowy – 1 łyżka
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Pokrojoną włoszczyznę wkładamy do garnka, gdzie dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe i piramidki smaku. Całość zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Dopiero kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy pokrojone ziemniaki.

W tym czasie usuwamy skórkę z boczku i kroimy mięso w grube plastry. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojony w paski czosnek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodajemy majeranek i dokładnie mieszamy.

Do bulionu dodajemy posiekaną kapustę. Teraz dodajemy usmażony boczek, a po kilku minutach również sok z kapusty i kimchi. Od tego momentu gotujemy jeszcze ok. 7 minut.

Powiązane posty