Pomysłowe śniadanie – proste w przygotowaniu i smaczne.
Składniki:
- Jogurt naturalny – 250 g
- Jajka – 2
- Cukier wanilinowy (lub zwykły) – 1 łyżka
- Mąka pszenna – 170 g
- Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
- Banany – 2
Przygotowanie
Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym i jajkami. W osobnej misce łączymy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zawartość drugiej miski przesypujemy do miski z jogurtem. Całość mieszamy (lub miksujemy na niskich obrotach) do momentu uzyskania gładkiej masy bez grudek.
Teraz rozgrzewamy patelnię i przekładamy na nią po 1 łyżce przygotowanej masy. Zachowujemy odstępy pomiędzy plackami. Smażymy je na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Jeśli chcemy, żeby placki ładnie się zarumieniły, układamy je na rozpuszczonym i gorącym maśle, chociaż równie dobrze możemy smażyć beztłuszczowo.
Pod koniec smażenia ciasta z pierwszej strony wciskamy w niego po 3 cienkie plasterki banana. Dopiero po tej czynności przewracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Placki przekładamy na talerz, patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym (jeśli smażymy beztłuszczowo) i nakładamy kolejną porcję ciasta.