Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Bezmięsne udka serowe

Serowe udka, screen z YouTube

Chcesz zrobić pyszne wegetariańskie danie, ale nie masz pomysłu? Rozpływające się w ustach bezmięsne udka serowe zachwycą każdego smakosza! Dokładek będą domagać się nie tylko wegetarianie, ale również zwolennicy mięsa.

Składniki na serowe udka

  • Pieczarka (250 g)
  • Mąka pszenna (280 g)
  • Ser carski (100 g)
  • Por (1 sztuka)
  • Olej (2 łyżki)
  • Kefir (200 ml)
  • Soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)
  • Paluszki słone (10 sztuk)
  • Sól (szczypta)

Składniki na panierkę

  • Jajko (2 sztuki)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Olej (100 ml)

Przygotowanie

Pieczarki i pora kroimy w drobną kostkę, a następnie przekładamy na rozgrzany na patelni olej na ok. 10 minut. W tym czasie pamiętamy o tym, żeby często mieszać składniki. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia.

Do osobnej miski przekładamy kefir, sodę, mąkę i sól, po czym wyrabiamy ciasto. Musi być gładkie i plastyczne. Następnie wałkujemy je na dość cienki placek, z którego wycinamy kółka (tak jak przy pierogach).

Teraz kroimy ser w małą kostkę. Na każde kółko z ciasta nakładamy 1 łyżeczkę wcześniej przygotowanego farszu z pieczarek i pora i układamy 1 słony paluszek w taki sposób, żeby jego część wystawała poza obwód ciasta. Teraz dodajemy również 1-2 kostki pokrojonego sera. Teraz sklejamy ciasto tak, jak pierogi, a następnie każdego z nich przecinamy na pół.

Następnie roztrzepujemy jajka, a bułkę tartą przesypujemy do płytkiej miski. Na patelni rozgrzewamy olej. Każde serowe udko maczamy w jajko, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Teraz wystarczy przełożyć je na patelnię i smażyć do momentu, aż przybiorą złocisty odcień z każdej strony.

Powiązane posty