Chcesz zrobić pyszne wegetariańskie danie, ale nie masz pomysłu? Rozpływające się w ustach bezmięsne udka serowe zachwycą każdego smakosza! Dokładek będą domagać się nie tylko wegetarianie, ale również zwolennicy mięsa.
Składniki na serowe udka
- Pieczarka (250 g)
- Mąka pszenna (280 g)
- Ser carski (100 g)
- Por (1 sztuka)
- Olej (2 łyżki)
- Kefir (200 ml)
- Soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)
- Paluszki słone (10 sztuk)
- Sól (szczypta)
Składniki na panierkę
- Jajko (2 sztuki)
- Bułka tarta (100 g)
- Olej (100 ml)
Przygotowanie
Pieczarki i pora kroimy w drobną kostkę, a następnie przekładamy na rozgrzany na patelni olej na ok. 10 minut. W tym czasie pamiętamy o tym, żeby często mieszać składniki. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia.
Do osobnej miski przekładamy kefir, sodę, mąkę i sól, po czym wyrabiamy ciasto. Musi być gładkie i plastyczne. Następnie wałkujemy je na dość cienki placek, z którego wycinamy kółka (tak jak przy pierogach).
Teraz kroimy ser w małą kostkę. Na każde kółko z ciasta nakładamy 1 łyżeczkę wcześniej przygotowanego farszu z pieczarek i pora i układamy 1 słony paluszek w taki sposób, żeby jego część wystawała poza obwód ciasta. Teraz dodajemy również 1-2 kostki pokrojonego sera. Teraz sklejamy ciasto tak, jak pierogi, a następnie każdego z nich przecinamy na pół.
Następnie roztrzepujemy jajka, a bułkę tartą przesypujemy do płytkiej miski. Na patelni rozgrzewamy olej. Każde serowe udko maczamy w jajko, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Teraz wystarczy przełożyć je na patelnię i smażyć do momentu, aż przybiorą złocisty odcień z każdej strony.