Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa paprykowa

Zupa paprykowa

Przyjemna zupa paprykowa – idealna wiosenną porą.

Składniki

  • Cebula – 1
  • Masło (zwykłe lub roślinne) – 2 łyżki
  • Oliwa – 1 łyżka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Tymianek – 0,5 łyżeczki
  • Słodka papryka – 1 łyżeczka
  • Ostra papryka – szczypta
  • Ziemniak – 1
  • Papryki (czerwone lub mix z żółtymi) – 6
  • Bulion – 1 litr
  • Pomidor pelati z puszki, koncentrat pomidorowy lub passata – 1 pomidor pelati z puszki lub 1 łyżeczka koncentratu lub 0,5 szklanki passaty

Przygotowanie

Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy oliwę i pokrojoną w kostkę drobną cebulę. Szklimy ją przez ok. 5 minut, po czym dodajemy przekrojony na pół czosnek. Dosypujemy tymianek oraz paprykę słodką i ostrą. Wszystko mieszamy. Teraz dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i papryki pokrojone w kawałki po ok. 4 cm. Smażymy je razem przez 5 minut.

Całość zalewamy bulionem. Gotujemy i dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Przykrywamy garnek i gotujemy zupę ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pomidory. Zdejmujemy zupę z ognia i blendujemy ją na krem. Na koniec dekorujemy zupę krem startym serem i zieleniną.

Powiązane posty