Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kalafiorowa zupa krem 

zupa kalafiorowa w talerzu

Kuchnia wegetariańska to wyjątkowe bogactwo smaków. Przypisów wciąż przybywa, a łączenie ze sobą różnych składników jest czasami wyjątkowo zadziwiające. Przykładem jest wspaniała i pożywna zupa krem, przygotowana na bazie pieczonego kalafiora a wzbogacona orzechami włoskimi.

Składniki:

  • 1 duża główka kalafiora, pokrojona na różyczki 
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę 
  • 2 ząbki czosnku, posiekane 
  • 500 ml bulionu warzywnego 
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich, lekko podprażonych 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 
  • świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki lub szczypiorek) 

Sposób przygotowania: 

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, a na blachę do pieczenia kładziemy różyczki kalafiora. Następnie dodajemy na wierzch trochę oliwy i posypujemy pieprzem oraz solą. Teraz kalafior w piekarniku musi się piec przez 30 minut. Powinien być lekko zarumieniony i miękki. 

Jedną łyżkę oliwy z oliwek rozgrzewamy w dużym garnku. Wrzucamy czosnek i cebulę. Mają się podsmażać przez kilka minut, aż będą zrumienione i miękkie. Potem dodajemy upieczonego kalafiora i do garnka wlewamy bulion warzywny. Wszystko razem gotujemy przez następne 5-7 minut. 

Po tym czasie zawartość garnka ląduje w blenderze. Składniki mielimy na gładką masę. 

Teraz zupa z powrotem wraca do garnka. Doprawiamy ją pieprzem i solą. Dodajemy rozgniecione orzechy włoskie. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. 

Gorącą zupę można podawać z posiekanymi świeżymi ziołami. 

Powiązane posty