Charakterystyczną cechą kuchni azjatyckiej, a w szczególności chińskiej jest dodawanie do wielu potraw sosu sojowego. Popularny jest także olej sezamowy lub po prostu prażony sezam. To właśnie ten ostatni jest niezbędny, aby przygotować tę niezwykle smaczną potrawę wykonaną na bazie wołowiny. Receptura zapewnia nam wyraziste smaki i danie niezwykle pożywne.
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego, pokrojonego w cienkie plasterki
- 200 g ugotowanego makaronu ryżowego w formie tasiemek (do podania)
- 1 zielona papryka, bez nasion, w cienkich paskach
- 2 łyżki mirin
- 6 dymek, drobno pokrojonych
- 2 łyżki oleju do woka
- 25 g białego sezamu
- 4 ząbek czosnku, wyciśnięty lub 2 łyżeczki pasty z czosnku
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Na woku musimy uprażyć 25 g białego sezamu – nie używamy oleju. Sezam będziemy prażyć do momentu, aż będzie miał barwę złotawo brązową. Następnie odstawiamy na bok. Teraz na woku rozgrzewamy olej i na nim smażymy 500 g wołowiny. Mięso powinno być pocięte na cienkie plasterki.
Po usmażeniu mięsa dodajemy do niego zieloną paprykę pociętą w paski, a także 2 łyżeczki pasty czosnkowej. Teraz mięso razem z tymi składnikami smażymy, nieustannie mieszając przez około 3 minuty.
Po tym czasie dodajemy 4 łyżki ciemnego sosu sojowego, 6 pokrojonych dymek i 2 łyżki mirin. Całość smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Po tym czasie danie jest gotowe i może być przełożone do miseczki. Na górę oczywiście sypiemy uprażony wcześniej sezam. Potrawę podajemy z makaronem ryżowym.