Makaroniki to jedne z najbardziej rozpoznawalnych ciastek na całym świecie. To przysmak wielu łasuchów, którzy delektują się różnorodnością koloru tych smakołyków i nadzienia. W tym przypadku proponujemy nadzienie czekoladowe. Czekolada w końcu zawsze się sprawdza niezależnie od tego, o jakiego rodzaju słodkości chodzi. Przepis warto wypróbować, ponieważ dodatkowo nie będzie angażujący czasowo.
Składniki:
- 2 jajka
- 150 g cukru pudru
- 125 g czekolady gorzkiej
- 4 łyżeczki kakao
- 100 g migdałów
- 1 szczypta soli jodowanej
- 70 g śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Musimy zagotować wodę. Wrzątek będzie potrzebny, aby zalać migdały. Odstawiamy je na chwilę, a potem odlewamy wodę. Teraz można je wygodnie obrać ze skórki. Osuszamy migdały i bardzo drobno mielimy.
Cukier puder i kakao przesiewamy przez sitko, ale oddzielnie. Następnie ubijamy na sztywno białka z solą i stopniowo dodajemy do nich cukier puder cały, czas ubijając. Ubijamy do momentu, aż konsystencja będzie gęsta i kremowa. Potem dodajemy kakao z migdałami i mieszamy, ale krótko. Tak przygotowaną masę przekładamy do cukierniczego rękawa.
Do przygotowania makaroników będziemy potrzebować 2 blach wyłożonych papierem do pieczenia. Robimy na nich 50 kleksów, które powinny mieć średnicę mniej więcej 3 cm. Następnie zostawiamy je na 10 minut.
Ciastka będziemy piec w piekarniku, który trzeba rozgrzać do 160°C. Pieczenie powinno trwać 14 minut. Po upływie tego czasu studzimy makaroniki, a potem delikatnie odklejamy.
Nie traćmy jednak czasu i gdy makaroniki będą się piec w piekarniku, przygotujmy do nich krem. Siekamy więc najpierw czekoladę. Następnie należy zagotować śmietankę i w niej będziemy roztapiać czekoladę. Powstanie krem, który przelewamy do miski, a następnie studzimy. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na maksymalnie 2 godziny. Dzięki temu masa wciąż będzie kremowa.
W kolejnym etapie krem ubijamy mikserem ręcznym, po czym nakładamy na makaroniki, łącząc je ze sobą. Ciastka podajemy, póki są świeże.