Dyniowy hummus to wspaniały pomysł na śniadanie. Zdrowy, smaczny i prosty w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 puszka (400 g) ugotowanej ciecierzycy lub 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka masła orzechowego lub tahini
- 1/2 ząbka czosnku
Przyprawy:
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- Sól i pieprz
Do dekoracji:
- Pestki dyni
- Curry
- Płatki chili
- Oliwa
Przygotowanie
Przygotowujemy puree z pieczonej dyni i odciskamy je w gazie. Ugotowaną ciecierzycę z oliwą miksujemy w blenderze. Teraz dodajemy wszystkie składniki na dyniowy hummus i przyprawy. Miksujemy jeszcze chwilę. Pastę przekładamy do miski i dekorujemy pestkami dyni, curry, oliwą oraz płatkami chili. To wspaniały pomysł na śniadanie, które zachwyci każdego.