Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pizza bąbelkowa 

Pizza bąbelkowa 

Trudno jest zliczyć warianty, w których występuje pizza. Jest cała masa przepisów autorskich, a pizzerie prześcigają się w kolejnych, aby tylko zaskoczyć swoich klientów. Wyjątkową propozycją jest jednak pizza bąbelkowa. Zaskakuje wyjątkowym wyglądem, ale dodatkowo smakuje wspaniale. Wygląda jak kulki ciasta połączone ze sobą, które po prostu możemy odrywać i maczać w sosie. 

Składniki: 

  • 1 spód od pizzy 
  • 120 ml przecieru pomidorowego 
  • 200 g sera brie 
  • 5 plastrów kiełbasy salami 
  • 50 g tartej mozzarelli 

Sposób przygotowania: 

Najpierw musimy rozwinąć ciasto na pizzę. Musimy je pokroić w kwadraty o zbliżonej wielkości. Kroimy na kawałki ser brie i będziemy układać po jednym kawałku na każdym kwadracie ciasta. Następnie kwadraty musimy bardzo dokładnie zawinąć dookoła sera. Powinniśmy uformować kulki. 

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy kulki, ale blisko siebie. Mamy więc gotowy spód do pizzy bąbelkowej, który wstawiamy do piekarnika na 15 minut. 

Gdy minie 15 minut, spód wyjmujemy z piekarnika i smarujemy przecierem pomidorowym. Na górę sypiemy tartą mozzarellę i układamy salami. Następnie pizza ląduje na kolejne 5 minut w piekarniku, czyli do momentu, aż ser się roztopi. 

Po tym czasie pizza jest gotowa, a najlepsze jest to, że nie trzeba jej kroić. Właśnie najlepiej smakuje wtedy, gdy będziemy odrywać kulki ciasta wypełnione serem.

Powiązane posty