Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Nalewka z głogu 

Nalewka z głogu 

Miłośnicy nalewek na pewno będą zadowoleni z tego przepisu. Nalewka z w głogu to nie tylko gwarancja wyjątkowo pięknego koloru, ale również smaku. Wszystko właśnie dzięki owocom głogu, które mają bardzo charakterystyczny smak, ale także dodatkom takim jak cynamon i goździki. Jeżeli skorzystacie z tej receptury, to możecie być pewni, że taki trunek wspaniale będzie smakować i rozgrzewać w chłodniejsze, jesienne wieczory. 

Składniki: 

  • 500 g cukru 
  • 5 goździków 
  • 3 anyżowe gwiazdki 
  • laska cynamonu 
  • 1,5 kg owoców głogu 
  • 0,75 l spirytusu 
  • 1 litr wody 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 

Sposób przygotowania: 

Musimy przygotować owoce głogu. Należy je umyć i pozbawić szypułek. Następnie musimy je rozsypać w jakimś plastikowym pojemniku i zamrozić. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki. 

Gdy już będą zamrożone, można je wyjąć z zamrażalnika. Potem przesypujemy je do dużej butli albo gąsiora w zależności od tego, jakim naczyniem dysponujemy. Teraz musimy dodać przyprawy i zalać całość alkoholem. Następnie naczynie musimy szczelnie zamknąć i odstawić na 4 – 6 tygodni. Należy też pamiętać, aby przynajmniej 2 razy w tygodniu potrząsnąć naczyniem. 

Gdy już minie ten czas, zlewamy do butli alkohol i znów szczelnie zamykamy. 

Teraz będziemy gotować syrop na bazie cukru i wody. Po ugotowaniu studzimy, a następnie zalewamy owoce głogu. Znów będziemy musieli poczekać około 4 tygodni. Gdy minie ten czas, odcedzamy. Syrop, który otrzymaliśmy, musimy teraz połączyć z odlanym wcześniej alkoholem. 

Teraz musimy nalewkę przefiltrować. Do tego celu użyjemy filtra do kawy. Może to być także gęsta ściereczka. Pozostaje już trunek przelać do wyparzonych butelek, a następnie odstawić w chłodne i ciemne miejsce. 

Najlepiej będzie smakować po 2 miesiącach. 

Powiązane posty