Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Warzywny omlet 

Warzywny omlet

Szukasz śniadaniowej odmiany, ponieważ spowszedniały Ci kanapki lub jajecznica? Dobrą alternatywą będzie omlet, ale nie byle jaki. Poniżej zaprezentowany przepis to receptura na omlet warzywny, gdzie nie zabraknie szynki, cebulki i mozzarelli. 

Składniki: 

  • 8 jajek 
  • mleko olej  
  • 1 cebula  
  • szczypiorek  
  • 125 g mozzarelli w kulkach  
  • 8 pomidorków koktajlowych  
  • 100 g szynki z indyka  
  • ketchup  
  • Sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Wbijamy jajka do miski i dodajemy mleko. Sypiemy sól i pieprz, a następnie mieszamy. Do takiej mieszanki dodajemy jeszcze posiekaną cebulę, szczypiorek i szynkę pokrojoną w plasterki. 

Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie wylewamy połowę przygotowanego ciasta. Omlet należy smażyć na wolnym ogniu. 

W momencie, gdy zauważymy, że jajka już się lekko ścinają, dodajemy połowę sera mozzarella.

Gdy pierwszy omlet już będzie gotowy, zaczynamy smażyć kolejny. Tak samo jak poprzednio, czekamy, aż jajka się zetną i dodajemy kulki mozzarelli, które nam pozostały. 

Tak przygotowane omlety podajemy z dodatkiem ketchupu łagodnego lub bardziej pikantnego w zależności od własnych upodobań. Dodatkowo potrawę wzbogacamy estetycznie koktajlowymi pomidorkami.

Powiązane posty