Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Paszteciki z soczewicą z barszczem czerwonym 

Paszteciki z soczewicą z barszczem czerwonym

Są takie przystawki, po które z chęcią sięgną zawsze wszyscy goście niezależnie od gustów kulinarnych. Należą do nich paszteciki. Tradycyjnie naturalnie pojawiają się na stołach świątecznych, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwować je podczas ważnych przyjęć, ale również wtedy, gdy przygotowujesz grilla dla znajomych lub rodziny. Paszteciki w tej wersji nadziewane są farszem z soczewicy, a więc zadowolą wszystkich wegetarian, choć nie tylko. Walory smakowe mają niezaprzeczalne. 

Składniki: 

  • ciasto francuskie  
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej  
  • 1 ząbek czosnku  
  • kumin  
  • ziarna kolendry  
  • 2 łyżki majonezu  
  • 4 pieczarki  
  • pół łyżeczki cynamonu  
  • 1 łyżka miodu  
  • 1 jajko barszcz czerwony 

Sposób przygotowania: 

Soczewicę oczywiście najpierw należy ugotować. To jednak nie koniec obróbki cieplnej, ponieważ potem musimy ją usmażyć na patelni razem z czosnkiem i resztą przypraw. 

Gdy otrzymana masa wystygnie, dodajemy majonez. Po wymieszaniu powstał farsz, który następnie nakładamy na ciasto francuskie. Należy je pokroić na kształt pasztecików. 

Roztrzepanym jajkiem smarujemy górną warstwę ciasta, po czym pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. 

Tak przygotowane paszteciki najlepiej będą smakować z barszczem czerwonym. Najzdrowszy będzie ten przygotowany samodzielnie w domu, ale od biedy można użyć również barszczu z torebki. 

Pamiętajmy też, że nie od razu musimy skonsumować wszystkie paszteciki. Można je zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy. 

Powiązane posty