Agua Fresca to znakomity meksykański napój przygotowany z ogórków. Lody domowe o tym samym smaku kojarzą się jednoznacznie z Meksykiem. Prosty przepis na wyborny deser!
Składniki
- Cukier – 1/4 szklanki
- Woda – 1/4 szklanki
- Ogórki gruntowe – 500 g
- Imbir – 2 cm kawałek
- Sok z 1 limonki lub cytryny
- Listki mięty – kilka
Przygotowanie
W rondelku gotujemy wodę z cukrem. Kiedy całość zgęstnieje, gotujemy syrop jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. W tym czasie obieramy ogórki i imbir. Mieszamy je z miętą i miksujemy w blenderze. Przecedzamy napój przez sitko.
Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy ugotowany wcześniej syrop oraz sok z limonki. Mieszamy i przekładamy do lodówki. Po schłodzeniu przelewamy napój do foremek na lody i wstawiamy je do zamrażarki.