Kanapki z chrupiącej bagietki z roztopionym serem gorgonzola, chrupiącym boczkiem, sałatą i dużą porcją marynowanej rzodkiewki. Doskonały pomysł na sycące śniadanie.
Składniki
- Rzodkiewki – 6 sztuk
- Boczek – 4-6 plasterków
- Bagietka – 1/3 sztuki
- Sałata – 4 liście
- Ser gorgonzola (lub inny z niebieską pleśnią) – 70 g
Marynata do rzodkiewki:
- Sól morska i świeżo zmielony pieprz
- Ocet ryżowy – 2 łyżki (lub 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny)
- Oliwa extra vergine – 1 łyżka
- Miód – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Rzodkiewki kroimy na jak najcieńsze plasterki, umieszczamy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ocet, oliwę i miód. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Boczek smażymy na patelni z obu stron, aż stanie się chrupiący. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Bagietkę kroimy w poprzek na 2 części, a następnie każdą z nich przekrawamy wzdłuż na pół. Opiekamy w tosterze lub opiekaczu, aż stanie się chrupiąca.
Na jednej połówce każdej bagietki rozsmarowujemy ser gorgonzola, następnie układamy plasterki boczku i wyjmujemy rzodkiewki z marynaty, kładąc je na wierzchu. Dodajemy liście sałaty i przykrywamy drugą połówką bagietki.
Jeśli chcemy zapiec kanapki w opiekaczu lub zgrzewarce, umieszczamy w bagietce jedynie ser gorgonzola i boczek. Rzodkiewkę i sałatę dodajemy po podgrzaniu.