Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Czekolada na gorąco z chili i cynamonem

Czekolada na gorąco z chili i cynamonem

Jak przygotować idealną czekoladę? Wykorzystaj ten prosty przepis na deser i stwórz dzieło, któremu nikt się nie oprze. Czekolada na gorąco z dodatkiem chili i cynamonu to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej.

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 5 łyżek śmietanki kremowej 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki mielonego chili (lub kawałek papryczki chili)
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu (lub kawałek kory cynamonu)
  • 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady

Przygotowanie

Wlewamy mleko i śmietankę do rondelka. Dodajemy cukier, cynamon oraz chili (jeśli przygotowujemy wersję dla dzieci, pomijamy chili). Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i mleko zacznie się gotować przy brzegach rondelka, co jakiś czas mieszając.

W międzyczasie siekamy czekoladę na małe kawałeczki. Wsypujemy ją do gorącego mleka i podgrzewamy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż czekolada będzie gładka i kremowa.

Podajemy w małych filiżankach. Opcjonalnie możemy udekorować bitą śmietaną oraz posypać płatkami chili lub/i kakao i cynamonem.

Powiązane posty