Smaczna i zdrowa zupa kalafiorowa z ziemniakami, koperkiem i fetą, idealna na obiad.
Składniki:
- ziemniaki (np. młode) – 1/2 kg
- oliwa – 1 łyżka
- masło – 1 łyżka
- czosnek – 2 ząbki
- bulion drobiowy lub jarzynowy – 1 litr
- kalafior (mały młody lub 1/2 średniego) – 1 sztuka
- czerwona papryka – 1/2 sztuki
- kurkuma w proszku – 1/3 łyżeczki
- śmietanka 18% lub 30% – 200 g
- szczypiorek
- koperek
- ser feta
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem, na rozgrzanej oliwie i maśle, smażymy przez około 3 minuty obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek, mieszamy i smażymy razem przez kolejną minutę.
Następnie wlewamy gorący bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy różyczki kalafiora, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz kurkumę. Doprawiamy pieprzem.
Przykrywamy i gotujemy przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy śmietankę, posiekany szczypiorek i koperek, a następnie podgrzewamy powoli przez około 2 minuty. Zupę podajemy z pokrojoną lub pokruszoną fetą.