Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i fetą

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i fetą

Smaczna i zdrowa zupa kalafiorowa z ziemniakami, koperkiem i fetą, idealna na obiad.

Składniki:

  • ziemniaki (np. młode) – 1/2 kg
  • oliwa – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka
  • czosnek – 2 ząbki
  • bulion drobiowy lub jarzynowy – 1 litr
  • kalafior (mały młody lub 1/2 średniego) – 1 sztuka
  • czerwona papryka – 1/2 sztuki
  • kurkuma w proszku – 1/3 łyżeczki
  • śmietanka 18% lub 30% – 200 g
  • szczypiorek
  • koperek
  • ser feta

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem, na rozgrzanej oliwie i maśle, smażymy przez około 3 minuty obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek, mieszamy i smażymy razem przez kolejną minutę.

Następnie wlewamy gorący bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy różyczki kalafiora, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz kurkumę. Doprawiamy pieprzem.

Przykrywamy i gotujemy przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Dodajemy śmietankę, posiekany szczypiorek i koperek, a następnie podgrzewamy powoli przez około 2 minuty. Zupę podajemy z pokrojoną lub pokruszoną fetą.

Powiązane posty