Filety śledziowe w zalewie octowej to tradycyjna potrawa na Wigilię, ale smakuje świetnie także na inne okazje. Oto przepis na śledzie w occie – prosty i wyborny sposób na danie, które zachwyci każdego.
Składniki:
- filety śledziowe z beczki, solone – 700 g (ok. 7 sztuk)
- woda – 2 szklanki
- pieprz – 5 ziaren
- ziele angielskie – 3 ziarna
- liście laurowe – 2 sztuki
- cebula – 1 sztuka
- marchewka – 1/2 sztuki
- ocet 10% – 1/2 szklanki
- cukier – 1 łyżeczka
- olej – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Śledzie wkładamy do miski i płuczemy z soli w zimnej wodzie. Odsączamy słoną wodę i wlewamy świeżą, zostawiając śledzie na około 30 minut. W tym czasie 2-3 razy zmieniamy wodę.
Sprawdzamy, czy śledzie nie są zbyt słone, próbując je. Jeśli są gotowe, odsączamy je, osuszamy i kroimy na kawałki o długości około 3 cm.
Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Odstawiamy z ognia i dodajemy cienko pokrojoną cebulę oraz obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę.
Dodajemy ocet, cukier i olej, mieszamy wszystko i całkowicie studzimy zalewę.
Zimną zalewą zalewamy śledzie umieszczone w słoiku lub szklanym pojemniku z pokrywą. Zamykamy pojemnik i odstawiamy do lodówki na około 1 dobę.