Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Dorsz po żydowsku 

ryba na stole

To danie to świetne rozwiązanie dla tych osób, które niekoniecznie lubię smak tradycyjnej smażonej ryby. Dorsz po żydowsku jest wyjątkowo smaczny i ceniony na całym świecie. Pachnąca ryba aż prosi się o to, aby wziąć jeszcze jeden kawałek. 

Składniki: 

  • 1 kg filetów z dorsza 
  • 4 średniej wielkości cebule 
  • 1 łyżka suszonego estragonu 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 łyżki masła 
  • sól, pieprz, cukier 

Sposób przygotowania: 

Rybę należy skropić sokiem cytrynowym, a następnie posypać estragonem, pieprzem i solą. Tak przygotowane filety odstawiamy na godzinę. 

Teraz cebulę kroimy w półplasterki, a naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na jego spodzie układamy połowę cebuli. Posypujemy jeszcze solą, pieprzem, cukrem i estragonem. 

Następnie na cebuli układamy rybę, a na górę dajmy resztę cebuli. Dodatkowo przyprawiamy i polewamy stopionym masłem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie odkrywamy naczynie i rybę zapiekamy jeszcze 5 minut. 

Powiązane posty