To danie to świetne rozwiązanie dla tych osób, które niekoniecznie lubię smak tradycyjnej smażonej ryby. Dorsz po żydowsku jest wyjątkowo smaczny i ceniony na całym świecie. Pachnąca ryba aż prosi się o to, aby wziąć jeszcze jeden kawałek.
Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza
- 4 średniej wielkości cebule
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
Rybę należy skropić sokiem cytrynowym, a następnie posypać estragonem, pieprzem i solą. Tak przygotowane filety odstawiamy na godzinę.
Teraz cebulę kroimy w półplasterki, a naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na jego spodzie układamy połowę cebuli. Posypujemy jeszcze solą, pieprzem, cukrem i estragonem.
Następnie na cebuli układamy rybę, a na górę dajmy resztę cebuli. Dodatkowo przyprawiamy i polewamy stopionym masłem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie odkrywamy naczynie i rybę zapiekamy jeszcze 5 minut.