Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zapiekanka z tuńczykiem 

zapiekana ryba

Zapiekanki zawsze smakują nam wyjątkowo. Ciepłe danie rozgrzewa i jest idealne na obiad. Najczęściej w zapiekankach uwzględniamy mięso wieprzowe lub makaron. Tymczasem obłędnie wręcz smakuje zapiekanka z tuńczykiem. To będzie potrawa bardzo zdrowa – przecież ryba ta jest ceniona i zalecana przez wielu dietetyków. 

Składniki: 

  • 1 szklanka ryżu 
  • 1 puszka tuńczyka 
  • 1 duża cebula 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • oliwa 
  • 2 szklanki lekkiego bulionu warzywnego (np. z 1/2 kostki) 
  • 2-3 pomidory 
  • sól (niekoniecznie, jeżeli tuńczyk jest bardzo słony) 
  • pieprz ziołowy, tymianek, bazylia, natka pietruszki 
  • 1 jajko 
  • starty żółty ser 

Sposób przygotowania: 

Najpierw bierzemy cebulę i kroimy na małe kawałki. Podsmażamy na oliwie z odrobiną soli. Następnie dodajemy pokrojony czosnek i suchy ryż. Smażymy tylko chwilę, a następnie zalewamy wszystko gorącym bulionem. Całość dusimy tak dług, aż cały płyn będzie wchłonięty. 

Tuńczyka należy najpierw odsączyć, a pomidory sparzyć, obrać ze skóry i drobno pokroić. Następnie mieszamy razem tuńczyka pomidory i ryż. Potem doprawiamy do smaku pieprzem i ziołami. Dodajemy też jajko i ponownie wszystko razem mieszamy. 

Naczynie żaroodporne najpierw musimy nasmarować tłuszczem. Następnie przygotowane składniki przekładamy do niego, a na górę sypiemy żółty ser. Danie zapiekamy 25 minut w temperaturze 190°C. 

Po tym czasie zapiekanka jest gotowa do podania. 

Powiązane posty