Ciasto, które zawsze wychodzi idealnie i smakuje wspaniale. Prosty przepis! Po ostudzeniu seromakowiec jest gotowy do podania.
Składniki
Spód
- Herbatniki – 250 g
- Masło – 100 g
Masa makowa
- Masa makowa (domowa lub gotowa) – 850 g
- Jajko – 1 sztuka
- Kasza manna – 3 łyżki
- Mix bakalii – 150 g
- Gorzkia czekolada – 1 tabliczka
Masa serowa
- Jajka – 4 sztuki
- Cukier – 2/3 szklanki
- Cukier wanilinowy – 1 opakowanie
- Zmielony ser na sernik – 1 kg
- Budyń śmietankowy bez cukru – 2 opakowania
- Śmietanka 30% – 1/2 szklanki
Dodatkowo
- Cukier puder
Przygotowanie
Spód
Rozdrabniamy herbatniki w melakserze i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy i dociskamy do dna prostokątnej formy o wymiarach 23 cm x 33 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
Masa makowa
Mieszamy masę makową z jajkiem i kaszą manną. Dodajemy mix bakalii oraz posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy. Wykładamy masę makową na spód z herbatników i wyrównujemy powierzchnię.
Masa serowa
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ubijamy jajka na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy porcjami zmielony twaróg, miksując na średnich obrotach. Następnie dodajemy proszki budyniowe i śmietankę, miksując do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy masę serową na masę makową i wyrównujemy powierzchnię.
Na środkowy ruszt piekarnika wstawiamy formę z ciastem. Na dno piekarnika stawiamy keksówkę z wrzącą wodą, aby utworzyć parę. Pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.