Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kruchy sernik z rabarbarem 

sernik

Wiosna to czas, gdy zawsze mamy ochotę no jakąś odmianę. Nowości szukamy także pośród przypisów kulinarnych. A co może być bardziej interesującego, aniżeli kruchy sernik z rabarbarem? Będzie idealny podczas rodzinnego spotkania w ogrodzie. 

Składniki: 

kruche ciasto: 

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g zimnego masła 
  • 70 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki zimnej wody 

masa serowa: 

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka 
  • 250 g śmietanki 30% 
  • 220 g cukru 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 

rabarbar: 

  • 600 g rabarbaru 
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 łyżka masła 
  • kruszonka: 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 120 g cukru 
  • 100 g zimnego masła 

Sposób przygotowania: 

Pierwszy krok to wymieszanie mąki pszennej z żółtkami, wodą, cukrem pudrem i masłem. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą. Musi poczekać w lodówce 30 minut. 

Potem zimne ciasto po rozwałkowaniu przekładamy do formy z papierem do pieczenia. Należy je nakłuć w kilku miejscach. Następnie formę wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Powinien być nagrzany do 180°C. 

Cukier przesypujemy do rondelka i podgrzewamy, aż będzie robić się brązowy. Wtedy dodajemy masło i pokrojony na 2 cm kawałki rabarbar. Przez 5 minut gotujemy, aż będzie miękki. Następie rondelek powinien ostygnąć. 

Ser twarogowy ucieramy razem z cukrem, cukrem pudrem, jajkami, wanilią i mąką ziemniaczaną. Powinna powstać jednolita masa. 

Kruszonkę przygotowujemy, mieszając mąkę pszenną z cukrem i roztopionym masłem. 

Masa serowa powinna być teraz przełożona na podpieczony kruchy spód. Z kolei na wierzchu układamy rabarbar. Posypujemy jeszcze kruszonką. 

Tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę. 

Po tym czasie piekarnik wyłączamy i uchylamy drzwiczki. Sernik powinien w piekarniku całkowicie ostygnąć. 

Powiązane posty