Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pierogi z rabarbarem

Pierogi są w Polsce bardzo popularnym daniem, które cieszy się wielkim uznaniem. Często są serwowane w luksusowych restauracjach, choć równie łatwo (i znacznie taniej) można przygotować je w domu. Czasem warto jednak odejść od utartych schematów i spróbować czegoś nowego. Pierogi z rabarbarem są znakomitym posiłkiem, który z pewnością doceni każdy smakosz.

Składniki:
– Mąka pszenna (2 szklanki)
– Olej (1 łyżka)
– Jajko (1 sztuka)
– Przegotowana letnia woda (¾ szklanki)
– Rabarbar (25 dag)
– Cukier (4 łyżki)
– Bułka tarta (2 łyżki)

Przygotowanie:
Na stolnicy mieszamy mąkę pszenną z olejem. Do całości powoli dolewamy letnią przegotowaną wodę (tyle, ile będzie w stanie wchłonąć mąka). Starannie ugniatamy ciasto i przykrywamy miską, aby uchronić je przed wyschnięciem.
W drugiej kolejności przygotowujemy farsz. W tym celu obieramy, myjemy i osuszamy rabarbar. Każdą łodygę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dosypujemy do niej również cukier i bułkę tartą, a następnie dokładnie mieszamy.
W tym momencie możemy nastawić wodę w garnku, żeby powoli zaczęła się gotować. Przygotowane wcześniej ciasto wałkujemy cienko i wycinamy okręgi o pasującym nam rozmiarze (najlepiej kubkiem lub szklanką). Na każdy krążek ciasta nakładamy 2 łyżeczki farszu z rabarbarem, a następnie je zaklejamy. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej wody. Kiedy zaczną wypływać na powierzchnię, będzie to oznaczało, że są gotowe. Można je powoli wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Jeśli chcemy dodatkowo podkreślić ich smak, możemy polać pierogi roztopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą.

Powiązane posty