Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chłodnik pomidorowy

To lato zapowiada się wyjątkowo upalnie. W taką pogodę nic nie sprawdzi się tak dobrze, jak chłodnik pomidorowy. Prosta do przygotowania zupa zachwyci podniebienie, nasyci, a przy tym będzie zdrowa. Żeby przygotować chłodnik, wystarczy nam 20 minut spędzonych w kuchni.

Składniki:
– Zupa pomidorowa Winiary (1 opakowanie)
– Pomidory (3 sztuki)
– Papryka zielona (¾ sztuki)
– Papryka czerwona (¾ sztuki)
– Ogórek (¾ sztuki)
– Bułka razowa (¾ sztuki)
– Olej (2 łyżki)
– Pieprz cayenne (szczypta)
– Pieprz czarny (szczypta)
– Sól (szczypta)

Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy zupę pomidorową Winiary zgodnie z instrukcją na jej opakowaniu. Będzie to baza, na jakiej zrobimy znakomity chłodnik. Następnie myjemy pomidory, wyparzamy je i dokładnie obieramy ze skórki. Oczyszczamy oraz obieramy ogórka i papryki. Wszystko kroimy w drobną kostkę, którą dodajemy do ostudzonej zupy pomidorowej.
Tak przygotowaną zupę doprawiamy solą, pieprzem czarnym i pieprzem cayenne. Garnek z zupą wkładamy do lodówki, aby się porządnie ochłodził. Chłodnik możemy podawać z grzanką z bułki razowej odsmażonej na oliwie. Smak można wzbogacić poprzez natarcie pieczywa odrobiną czosnku.

Powiązane posty