Czy warto dodawać cynamon do warzyw? Tę przyprawę kojarzymy raczej z przepisami na ciasto lub ciastka, ale jak się okazuje, cynamon może także wzbogacić smak. Przykładem jest przepis na Kounoupidi Kapama, czyli kalafiora po grecku.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 2 małe kalafiory lub 1 duży
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 500 g pomidorów
- 1 krótka pałeczka cynamonu
- 1/2 szklanki wody
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
W rondlu najpierw należy rozgrzać oliwę. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jeżeli się delikatnie podsmaży na złoty kolor, dodajemy czosnek. Dalej smażymy i po chwili dorzucamy kalafior wcześniej podzielony na różyczki.
Składniki podsmażamy chwilę, ale należy sprawdzać, aby nie przypalić czosnku. Następnie przychodzi kolej na pokrojone w kostkę pomidory i cynamon. Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy wodą. Teraz wrzucamy pałeczkę cynamonu i gotujemy wszystko mniej więcej 20 minut. Składniki należy co jakiś czas zamieszać i kontrolować, czy kalafior już zrobił się miękki.
Smakowite warzywne danie podajemy z pieczywem lub jako dodatek do obiadu.