Jest to idealne danie na sezon wakacyjny. Szczególnie w klimatach nadmorskich. Jest to przyjemna alternatywa dla tradycyjnej smażonej ryby. Filety rybne w panierce ziołowej idealnie pasują do ziemniaków i surówki z kiszonej kapusty.
Składniki:
– Filety rybne (3 sztuki)
– Bułka tarta (¾ szklanki)
– Suszone oregano (2 łyżki)
– Suszona bazylia (2 łyżki)
– Suszony tymianek (1 łyżeczka)
– Jajko (2 sztuki)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Olej (do smażenia)
Przygotowanie:
Na początek rozmrażamy rybę, a w drugiej kolejności ją osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane filety rybne posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Teraz do osobnej miski wsypujemy bułkę tartą i wszystkie zioła. Całość dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Następnie obtaczamy rybę w jajku, a później w ziołowej panierce. Na koniec rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy filety równomiernie z obu stron w taki sposób, aby przybrały złocistą barwę. Po delikatnym przestygnięciu potrawa jest gotowa do podania. Znakomitym uzupełnieniem do nich są ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty, chociaż znakomicie sprawdza się również w połączeniu z surówką z marchewki.