Jajka po turecku są wyśmienitym pomysłem na sycące śniadanie. Dużą zaletą tej potrawy, obok doskonałego smaku, jest prostota wykonania. Jajka po turecku można przygotować nawet w czasie pełnego obowiązków poranka, dzięki czemu dzień rozpocznie się idealnie.
Składniki:
– Jajka (2 sztuki)
– Jogurt grecki (80 g)
– Ocet spirytusowy 10% (1 łyżeczka)
– Świeżo wyciśnięty sok z cytryny (1 łyżeczka)
– Czosnek (1 ząbek)
– Oliwa (1 łyżeczka)
– Masło (1 łyżka)
– Koperek lub pietruszka (odrobina)
– Płatki chili (szczypta)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
Przygotowanie:
Jajka i jogurt wyjmujemy z lodówki, żeby zagrzały się do temperatury pokojowej. Jedno jajko wbijamy do małej miseczki, a następnie w garnku gotujemy 500 ml wody. Kiedy zacznie wrzeć, wlewamy do niej ocet. Zmniejszamy ogień na mały, aby woda delikatnie wrzała. Następnie mieszamy wrzątek w taki sposób, aby wytworzyć niewielki wir na środku garnka. Od razu po zakończeniu mieszania delikatnie wlewamy jajka w sam środek powstałego wiru. Teraz tylko czekamy około 3 minut, żeby wyłowić jajko w koszulce z pomocą metalowego sitka. Drugie jajko przygotowujemy w ten sam sposób, wykorzystując do tego tę samą wodę.
W osobnej miseczce mieszamy jogurt, czosnek przeciśnięty przez prasę i sok z cytryny z odrobiną soli. Tak przygotowany podkład rozprowadzamy na talerzu, na którym podamy gotowe jajka po turecku. Następnie na małej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę. Dodajemy chili i całość mieszamy, a następnie od razu wylewamy na podkład z jogurtu i wyłożone na niego jajka. Danie najlepiej smakuje w połączeniu z chrupiącymi grzankami.