Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ziemniaki po irlandzku

Ziemniaki po irlandzku

Czasami przychodzi ochota na nietypowy, a jednocześnie wyjątkowy przepis, który cieszy się ogromną popularnością za granicą. W takich sytuacjach możemy sięgnąć po niedoścignione ziemniaki po irlandzku. Ta pyszna potrawa wymaga samych najbardziej podstawowych składników, a czas jej przygotowania nie przekracza godziny.

Składniki:
– Ziemniaki (1 kg)
– Mleko (400 ml)
– Kapusta włoska (¾ główki)
– Szczypiorek z cebulką (1 pęczek)
– Masło (1 łyżka)
– Sól (szczypta)

Przygotowanie:
Ziemniaki tradycyjnie obieramy i płuczemy. W następnym kroku przekładamy je do zimnej, osolonej wody i gotujemy. Kiedy będą gotowe, odlewamy wodę, a ziemniaki dokładnie gnieciemy na puree. Ważne jest, żeby do tego czasu nic do nich nie dodawać.
W drugim kroku płuczemy i drobno siekamy szczypiorek z cebulką i kapustę włoską. Mleko gotujemy w osobnym garnku, a gdy już się zagotuje, dodajemy do niego szczypiorek z cebulką oraz kapustę włoską. Całość gotujemy przez kolejne 3 minuty. Całą zawartość garnka przelewamy do puree ziemniaczanego i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ziemniaki po irlandzku doskonale smakują z sosem grzybowym, chociaż równie dobrze mogą stanowić w pełni samodzielną potrawę.

Powiązane posty