Irańska sałatka Shirazi zaskakuje kompozycją smaków świeżych warzyw i pysznego dressingu. Jej przygotowanie jest prosta, a sama sałatka jest uniwersalna. Można stosować ją nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako lekką kolację czy śniadanie. Sałatka Shirazi zachwyca nie tylko smakiem, ale również wizualną kreacją.
Składniki:
– Pomidory (200 g)
– Ogórki (200 g)
– Czerwona cebula (½ sztuki)
– Świeże liście mięty (10 g)
– Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny (2 łyżki)
– Oliwa (2 łyżki)
– Sól (szczypta)
Przygotowanie:
Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę. Następnie w ten sam sposób przygotowujemy cebulę i ogórki. Ważne przy tym jest, żeby ogórków nie obierać ze skórki. Ostatecznie na talerzu powinna się pojawić mniej więcej podobna ilość tych trzech warzyw.
W drugim kroku myjemy i osuszamy liście mięty. Drobno je siekamy i dodajemy do warzyw. Na koniec irańską sałatkę Shirazi polewamy oliwą i sokiem z cytryny oraz dosypujemy soli. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok na kilka minut, żeby składniki dobrze przeszły swoim smakiem.