Prosty przepis kulinarny na szybki obiad. Przygotowanie kotletów z indyka zajmuje zaledwie 30 minut, choć wcześniej trzeba poczynić odpowiednie przygotowania. Efekt tej pracy jest jednak zachwycający i wart każdej pracy. Kotlety z piersi indyka są delikatne, soczyste i miękkie. Chociaż z pewnością posmakują każdemu, to ze względu na swoją konsystencję szczególnie polubią je dzieci.
Składniki:
– Pierś z indyka (400 g)
– Jajko (2 sztuki)
– Majonez (2 łyżki)
– Mąka (¾ szklanki)
– Masło (1,5 łyżki)
– Bułka tarta (¾ szklanki)
– Sól kamienna spożywcza jodowana (1 łyżeczka)
– Pieprz (szczypta)
– Olej (do smażenia)
Przygotowanie:
Zaczynamy od podzielenia piersi z indyka na kawałki po ok. 2 cm, a następnie delikatnie rozbijamy je tłuczkiem (przez specjalną ścierkę lub folię spożywczą). Tak przygotowane kotlety z piersi indyka przekładamy do miski, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, a także dodajemy 2 łyżki majonezu. Całość mieszamy i odstawiamy na bok na ok. 1 godzinę.
Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso i panierujemy je. W tym celu musimy kotlety z indyka obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. W kolejnym kroku rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety do momentu uzyskania złocistego koloru.
Najprostszy przepis na kotlety z piersi indyka w tym miejscu się kończy. Warto jednak zrobić jeszcze jeden istotny krok, dzięki któremu mięso będzie rozpływało się w ustach. W tym celu do usmażonych kotletów na patelni dodajemy masło i zmniejszamy ogień na najmniejszy. Teraz dusimy kotlety z indyka przez ok. 20 minut pod przykryciem. Na koniec przekładamy je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. W ten sposób pyszne kotlety są gotowe do podania.