Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Szyszki z ryżu i krówek

Przepis na szyszki z ryżu preparowanego

Zaskakujący przepis na pyszne ciastka. Chociaż taka przekąska nie zastąpi posiłku, to jest znakomitym sposobem na zaspokojenie mniejszego głodu czy zachcianki na słodycze. Prosty przepis na szyszki pozwoli wprowadzić do kuchni nieco innowacji i zaskoczyć gości.

Składniki:
– Cukierki krówki (300 g)
– Ryż preparowany (80 g)
– Masło (½ kostki)
– Kakao (1 łyżeczka)

Przygotowanie:
W niewielkim garnku umieszczamy masło i krówki, a następnie podgrzewamy je na małym ogniu. Nieustannie przy tym mieszamy zawartość, aby się nie przypaliła. Następnie, po uzyskaniu gładkiej i gorącej masy, dodajemy do garnka łyżeczkę kakao (jeśli chcemy dodać nieco więcej słodyczy, to można dosypać jeszcze ½ łyżeczki). Całość ponownie dokładnie mieszamy.
Do tak przygotowanej masy wsypujemy ryż preparowany i mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kiedy masa będzie jeszcze ciepła, ale już nie gorąca, w dłoniach formujemy z niej kulki (szyszki) o wielkości ok. 5 cm. Do tej czynności warto założyć jednorazowe rękawiczki kuchenne.

Powiązane posty