Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Placki bananowe na śniadanie

Przepis na placuszki śniadaniowe z banana

Śniadaniowe placki bananowe są znakomitym pomysłem, żeby sobie dogodzić w wolny dzień, kiedy ma się ochotę na chwilę lenistwa. Pyszne śniadanie zadowoli dorosłych i dzieci, a ich przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki:

– Banany (2 sztuki)
– Jajka (2 sztuki)
– Mleko (200 ml)
– Mąka pszenna (250 g)
– Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
– Cukier puder (2 łyżki)
– Cynamon (szczypta)
– Olej (do smażenia)
– Krem czekoladowy lub ulubiona konfitura

Przygotowanie:

Do miski wkładamy obrane ze skórki banany i dokładnie rozgniatamy je widelcem. Do powstałej masy wsypujemy mąkę, cukier puder, cynamon i proszek do pieczenia. Całość mieszamy, a po chwili dolewamy również mleko i wbijamy jajka. Masę roztrzepujemy z użyciem trzepaczki ręcznej (składniki muszą się dokładnie połączyć). Opcjonalnie można użyć miksera na najwyższych obrotach i w takiej sytuacji wystarczy ok. 15 sekund miksowania. Ciasto odstawiamy na bok na kilka minut, przez które delikatnie się napuszy.

Następnie na patelnię można wlać odrobinę oleju – tylko tyle, żeby ciasto do niej nie przywierało. W kolejnym kroku używamy chochelki, żeby przelewać ciasto na patelnię, tworząc osobne bananowe placuszki śniadaniowe. Każdy z nich smażymy z 2 stron na małym ogniu. Powolne smażenie na małym ogniu sprawi, że domowe placuszki bananowe będą pulchne i ładnie wyrosną. Tak przygotowane placuszki z bananem są gotowe do podania. Na koniec, po nałożeniu na talerz, można je delikatnie udekorować kremem czekoladowym lub ulubioną konfiturą.

Powiązane posty