Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Naleśniki po fińsku 

naleśniki na stole

Czy naleśniki mogą być przygotowane w piekarniku? A Dlaczego nie? Co prawda przyzwyczajeni jesteśmy do używania patelni, jeżeli chodzi o to smakowite danie, ale z piekarnika wychodzą rzeczywiście niezwykle smakowite. Tak zresztą właśnie przyrządzają je regularnie Finowie. W Finlandii to jedno z najpopularniejszych dań. 

Składniki: 

  • 500 mililitrów mleka 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 150 g cukru 
  • 4 jajka 
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania: 

Tak jak w przypadku wszystkich naleśników potrzebne będą jajka. Musimy je ubić, a podczas tej czynności wsypujemy cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Masa musi stać się jasna i puszysta. 

Następnie stopniowo wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy również sól. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Potem mieszając, wlewamy mleko. Ciasto musi stać się gładkie i pozbawione grudek. Gdy osiągnie taką konsystencję, przelewamy je do formy, która musi być wyłożona papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy. 

Teraz formę wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. 

Po tym czasie naleśniki stają się puszyste i będą przyrumienione. Wówczas wyjmujemy je i odstawiamy na kilka minut, aby lekko ostygły. 

Najlepiej będą smakować z syropem klonowym, dżemem lub konfiturami. 

Powiązane posty