Popularna kawa pumpkin spice latte znakomicie rozgrzewa i zachwyca niezrównanym bogactwem smaku. Jest to idealny wybór na jesienne wieczory. Z dyniowym latte o aromacie przypraw korzennych można wczuć się w zbliżającą się atmosferę świąt, która pełna będzie prawdziwej magii.
Składniki:
– Espresso (50 ml)
– Cukier trzcinowy (2 łyżeczki)
– Woda (125 ml)
– Mleko (375 ml)
– Świeży miąższ z dyni piżmowej lub prowansalskiej (150 g)
– Nasiona z 1 laski wanilii (opcjonalnie pasta waniliowa)
– Imbir (½ łyżeczki)
– Gałka muszkatołowa (szczypta)
– Cynamon (2 łyżeczki)
– Bita śmietana
Przygotowanie:
Na początek dynię obieramy i kroimy, a następnie ścieramy ją na dużych oczkach tarki. Miąższ przekładamy do rondelka i zalewamy go wodą. Całość zagrzewamy na średnim ogniu przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie dynia powinna być miękka lub całkowicie się rozlecieć.
Do wywaru w rondelku dolewamy mleko i cukier trzcinowe oraz nasiona wanilii. Dodatkowo dosypujemy cynamon, gałkę muszkatołową i cynamon. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy wywar zacznie wrzeć, wyłączamy ogień i całość mieszamy z użyciem ręcznego blendera.
W kolejnym kroku wlewamy świeżo zaparzone espresso do 2 kubków, do których dolewamy przygotowane przed chwilą gorące mleko z dynią. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę, którą posypujemy szczyptą cynamonu. Napój kawowy o smaku dyni z przyprawami korzennymi najlepiej smakuje gorący zaraz po przygotowaniu.