Pyszny pudding chia jest znakomitym pomysłem na śniadanie bez dodatku pieczywa. Przepis fit pozwoli na zaspokojenie głodu i zapewni energię na długie godziny aktywności. Jednocześnie zagwarantuje doskonały początek dnia nie tylko dla wegan, ale również dla każdego smakosza.
Składniki:
– Mleko roślinne (250 ml)
– Cukier (2 łyżki)
– Nasiona chia (3 łyżki)
– Ulubione owoce do smaku (na przykład truskawki, mango albo maliny)
Przygotowanie:
Przygotowanie puddingu chia najlepiej zacząć dzień wcześniej. Nasiona chia zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Następnie energicznie mieszamy przez kilka minut. W tym czasie powinny zniknąć wszystkie grudki. Tak przygotowaną mieszankę wstawiamy do lodówki na całą noc. Jeśli zależy nam na czasie, to opcjonalnie można przejść do kolejnego kroku po upływie 1 godziny, chociaż wtedy pudding chia nie będzie aż tak wyborny. Należy pamiętać, że nasiona chia bardzo długo namakają, a im dłużej leżą w mleku, tym mocniej pęcznieją.
Tak przygotowany pudding chia wystarczy przełożyć teraz do ulubionych pucharków. Po godzinie leżenia w lodówce można mieć pewność, że zdąży wystarczająco zgęstnieć. Na koniec na wierzch każdej porcji kroimy wypłukane ulubione owoce.