Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pudding chia

Prosty przepis kulinarny na pudding chia

Pyszny pudding chia jest znakomitym pomysłem na śniadanie bez dodatku pieczywa. Przepis fit pozwoli na zaspokojenie głodu i zapewni energię na długie godziny aktywności. Jednocześnie zagwarantuje doskonały początek dnia nie tylko dla wegan, ale również dla każdego smakosza.

Składniki:
– Mleko roślinne (250 ml)
– Cukier (2 łyżki)
– Nasiona chia (3 łyżki)
– Ulubione owoce do smaku (na przykład truskawki, mango albo maliny)

Przygotowanie:

Przygotowanie puddingu chia najlepiej zacząć dzień wcześniej. Nasiona chia zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Następnie energicznie mieszamy przez kilka minut. W tym czasie powinny zniknąć wszystkie grudki. Tak przygotowaną mieszankę wstawiamy do lodówki na całą noc. Jeśli zależy nam na czasie, to opcjonalnie można przejść do kolejnego kroku po upływie 1 godziny, chociaż wtedy pudding chia nie będzie aż tak wyborny. Należy pamiętać, że nasiona chia bardzo długo namakają, a im dłużej leżą w mleku, tym mocniej pęcznieją.

Tak przygotowany pudding chia wystarczy przełożyć teraz do ulubionych pucharków. Po godzinie leżenia w lodówce można mieć pewność, że zdąży wystarczająco zgęstnieć. Na koniec na wierzch każdej porcji kroimy wypłukane ulubione owoce.

Powiązane posty