Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Absynt

Absynt

Absynt jest wyjątkowym alkoholem, wokół którego wyrosło wiele mitów i legend. Zielony napój owiany jest nutką tajemnicy. Jak przygotować go w domowych warunkach?

Składniki

  • Liść piołunu – 30.0 g
  • Liść hyzopu lekarskiego – 8.5 g
  • Kłącze tataraku zwyczajnego – 1.8 g
  • Liść melisy – 6.0 g
  • Owoc anyżu (biedrzeńca) – 30.0 g
  • Owoc kopru włoskiego – 25.0 g
  • Anyż gwiazdkowany (badian) – 10.0 g
  • Owoc kolendry siewnej – 3.2 g
  • Spirytus 95% (najlepiej winny) – 800 ml

Dodatkowo

  • Liść mięty – 4.2 g
  • Liść piołunu – 3 g
  • Liść melisy – 1,1 g
  • Skórka cytryny – 1.0 g
  • Korzeń lukrecji – 4.2 g

Przygotowanie

Wszystkie suche zioła na absynt wkładamy do słoja i lekko je zwilżamy. Zalewamy wszystko spirytusem, zakręcamy słoik i zostawiamy na ok. tydzień. Co jakiś czas potrząsamy, żeby zioła dobrze się wymieszały. Po tym czasie dolewamy 600 ml wody i zostawiamy na kolejne 24 godziny.

Teraz przelewamy alkohol przez sitko. Zioła można delikatnie wycisnąć, żeby wyciągnąć z nich jak najwięcej aromatu. W tym celu namaczamy je w spirytusie i jeszcze trochę wyciskamy.

Tak przygotowany absynt musimy destylować. Gdy destylat zmieni kolor, wymieniamy naczynie zbierające. Interesuje nas tylko zielony absynt. Żółty kolor jest odpadem z destylacji i nie ma dla nas żadnej wartości. Niektórzy dolewają go do gotowego absyntu, żeby było go więcej, ale odbywa się to kosztem smaku.

Do zielonego absyntu dodajemy wszystkie dodatkowe zioła. Po 3-4 dniach ponownie przecedzamy alkohol, filtrujemy go, wyciskamy zioła i przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy. Tym sposobem absynt jest gotowy do podania.

Powiązane posty