Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Agua Fresca

Agua Fresca

Agua Fresca to znakomity meksykański napój przygotowany z ogórków. Lody domowe o tym samym smaku kojarzą się jednoznacznie z Meksykiem. Prosty przepis na wyborny deser!

Składniki

  • Cukier – 1/4 szklanki
  • Woda – 1/4 szklanki
  • Ogórki gruntowe – 500 g
  • Imbir – 2 cm kawałek
  • Sok z 1 limonki lub cytryny
  • Listki mięty – kilka

Przygotowanie

W rondelku gotujemy wodę z cukrem. Kiedy całość zgęstnieje, gotujemy syrop jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. W tym czasie obieramy ogórki i imbir. Mieszamy je z miętą i miksujemy w blenderze. Przecedzamy napój przez sitko.

Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy ugotowany wcześniej syrop oraz sok z limonki. Mieszamy i przekładamy do lodówki. Po schłodzeniu przelewamy napój do foremek na lody i wstawiamy je do zamrażarki.

Powiązane posty