Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Aroniówka

Aroniówka

Jeśli wierzyć ludowym przekonaniom, to nalewka z aronii opóźnia procesy starzenia i wzmacnia odporność. Z całą pewnością można jednak stwierdzić, że charakteryzuje się wyjątkowym aromatem i intensywnym smakiem.

Składniki

  • Aronia – 500 g
  • Spirytus lub wódka – 500 ml
  • Cukier – 250 g

Przygotowanie

Umytą i osuszoną aronię przesypujemy do litrowego słoika. Na wierzch sypiemy cukier i zalewamy spirytusem lub wódką. Alkohol powinien dokładnie zakryć wszystkie owoce. Słoik odstawiamy na 4 tygodnie w ciemne miejsce. Pamiętamy, żeby co kilka dni potrząsać słoikiem. Po tym czasie przecedzamy aroniówkę przez gazę lub sito, przelewamy do butelek i odkładamy do leżakowania przez 3-4 miesiące, żeby wydobyć pełnię jej smaku.

Powiązane posty