Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Bananowe placki jogurtowe

Bananowe placki jogurtowe

Pomysłowe śniadanie – proste w przygotowaniu i smaczne.

Składniki:

  • Jogurt naturalny – 250 g
  • Jajka – 2
  • Cukier wanilinowy (lub zwykły) – 1 łyżka
  • Mąka pszenna – 170 g
  • Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
  • Banany – 2

Przygotowanie

Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym i jajkami. W osobnej misce łączymy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zawartość drugiej miski przesypujemy do miski z jogurtem. Całość mieszamy (lub miksujemy na niskich obrotach) do momentu uzyskania gładkiej masy bez grudek.

Teraz rozgrzewamy patelnię i przekładamy na nią po 1 łyżce przygotowanej masy. Zachowujemy odstępy pomiędzy plackami. Smażymy je na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Jeśli chcemy, żeby placki ładnie się zarumieniły, układamy je na rozpuszczonym i gorącym maśle, chociaż równie dobrze możemy smażyć beztłuszczowo.

Pod koniec smażenia ciasta z pierwszej strony wciskamy w niego po 3 cienkie plasterki banana. Dopiero po tej czynności przewracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Placki przekładamy na talerz, patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym (jeśli smażymy beztłuszczowo) i nakładamy kolejną porcję ciasta.

Powiązane posty