Waniliowy napój o niebywałej kremowej konsystencji. Tym razem w wersji bez alkoholu, przez co znakomicie sprawdzi się na rodzinnych przyjęciach z młodszymi gośćmi.
Składniki
- Wanilia (3 g)
- Cukier (150 g)
- Jajko (6 sztuk)
- Gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)
- Mleko 3,2% (500 ml)
- Śmietana 30% (250 ml)
Przygotowanie
Do rondelka wlewamy śmietanę i mleko, a także dodajemy rozciętą na pół laskę wanilii. Całość gotujemy na małym ogniu. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmujemy rondelek z palnika i wyławiamy z niej laskę wanilii.
Następnie żółtka mieszamy z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Jeszcze ciepłe mleko ze śmietaną przelewamy do tej masy, ale bardzo powoli. Robimy to po 1 łyżce, za każdym razem mieszając puszystą piankę. Kiedy przelejmy tak całą zawartość rondelka, ponownie przelewamy wszystko do tego rondelka i podgrzewamy przez ok. 4 minuty na małym ogniu. Tym razem nie możemy doprowadzić ajerkoniaku do wrzenia.
Na koniec przelewamy bezalkoholowy ajerkoniak do szklanek i ozdabiamy szczyptą gałki muszkatołowej.