Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Bezalkoholowy ajerkoniak

Bezalkoholowy ajerkoniak w szklankach, screen z YouTube

Waniliowy napój o niebywałej kremowej konsystencji. Tym razem w wersji bez alkoholu, przez co znakomicie sprawdzi się na rodzinnych przyjęciach z młodszymi gośćmi.

Składniki

  • Wanilia (3 g)
  • Cukier (150 g)
  • Jajko (6 sztuk)
  • Gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)
  • Mleko 3,2% (500 ml)
  • Śmietana 30% (250 ml)

Przygotowanie

Do rondelka wlewamy śmietanę i mleko, a także dodajemy rozciętą na pół laskę wanilii. Całość gotujemy na małym ogniu. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmujemy rondelek z palnika i wyławiamy z niej laskę wanilii.

Następnie żółtka mieszamy z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Jeszcze ciepłe mleko ze śmietaną przelewamy do tej masy, ale bardzo powoli. Robimy to po 1 łyżce, za każdym razem mieszając puszystą piankę. Kiedy przelejmy tak całą zawartość rondelka, ponownie przelewamy wszystko do tego rondelka i podgrzewamy przez ok. 4 minuty na małym ogniu. Tym razem nie możemy doprowadzić ajerkoniaku do wrzenia.

Na koniec przelewamy bezalkoholowy ajerkoniak do szklanek i ozdabiamy szczyptą gałki muszkatołowej.

Powiązane posty