Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z salami

Sałatka z salami, screen z YouTube

Sycąca sałatka, która może stanowić dodatek do obiadu, choć równie dobrze sprawdzi się jako samodzielna przekąska na śniadanie lub kolację. Prosta, szybka i wyborna – przepis kulinarny, który koniecznie musisz wypróbować.

Składniki

  • Cebula czerwona (2 sztuki)
  • Ziemniak (4 sztuki)
  • Miód (1 łyżeczka)
  • Ocet balsamiczny (1 łyżka)
  • Oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • Sałata
  • Pieczarki marynowane (145 g)
  • Pieprz czarny (szczypta)
  • Pomidor suszony (110 g)
  • Kiełbasa salami (100 g)
  • Sól (szczypta)
  • Bazylia świeża (5 g)

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy. W tym czasie robimy sos, czyli dokładnie mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, sól, pieprz i miód.

Kiedy ziemniaki będą gotowe, kroimy je w plastry. Następnie kroimy pozostałe składniki: pieczarki w ćwiartki, pomidory w paseczki, cebulę w pióra a salami przecinamy na pół. Teraz wkładamy do salaterki kolejno: sałatę, ziemniaki, cebulę i pieczarki. Na koniec dodajemy bazylię i pomidory, a wierzch przykrywamy plastrami salami. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Powiązane posty