Sycąca sałatka, która może stanowić dodatek do obiadu, choć równie dobrze sprawdzi się jako samodzielna przekąska na śniadanie lub kolację. Prosta, szybka i wyborna – przepis kulinarny, który koniecznie musisz wypróbować.
Składniki
- Cebula czerwona (2 sztuki)
- Ziemniak (4 sztuki)
- Miód (1 łyżeczka)
- Ocet balsamiczny (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek (1 łyżka)
- Sałata
- Pieczarki marynowane (145 g)
- Pieprz czarny (szczypta)
- Pomidor suszony (110 g)
- Kiełbasa salami (100 g)
- Sól (szczypta)
- Bazylia świeża (5 g)
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy. W tym czasie robimy sos, czyli dokładnie mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, sól, pieprz i miód.
Kiedy ziemniaki będą gotowe, kroimy je w plastry. Następnie kroimy pozostałe składniki: pieczarki w ćwiartki, pomidory w paseczki, cebulę w pióra a salami przecinamy na pół. Teraz wkładamy do salaterki kolejno: sałatę, ziemniaki, cebulę i pieczarki. Na koniec dodajemy bazylię i pomidory, a wierzch przykrywamy plastrami salami. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.